2017年8月1日星期二

▌美髮 ▌無矽.素食.公平貿易 ♥ The Body Shop全新秀髮護理系列...*

無矽.素食.公平貿易
三個睇落毫無關係的詞彙, 到底有咩關連?




有, 就係 The Body Shop 全新秀髮護理系列 產品。
呢個系列揉合天然成份及不同質感,  不僅100素食者適用, 並且不作動物測試;採購原料含有社區公平貿易成分, 包括厄瓜多爾的有機香蕉醬、秘魯的巴西果仁、巴西的大豆油、迦納的乳木果、埃塞俄比亞的蜂蜜、俄羅斯的木材採購及薩摩亞的有機椰子油等, 
當中一些產品更是不含矽靈


夏天咁熱, 中性髮質的朋友就最適合用呢個 全新富士綠茶清爽護髮系列 !


呢罐 富士綠茶清爽潔淨頭皮磨砂霜 ($139/ 240ml)可以每周作2-3次深層清潔之用, 結合日本綠茶、薄荷醇, 鹽晶和社群貿易蜂蜜, 不含矽的配方, 於按摩頭皮時有助刺激血液循環, 
同時將潛藏於頭皮的雜質如灰塵、煙、霧、汗水和造型殘留物徹底清除。


質地似更杰身少少的Body scrub! 感覺似用來搽揮春的漿糊一樣
使用前可以用小棒攪拌均勻, 然後取適量在掌心, 再加水起泡按摩頭皮!



留意返佢係可以取代洗頭水的! 不過由於我頭髮太多了, 還是用黎洗頭皮位置吧, 少少磨砂質地唔會覺得鞋恰恰, 但係用的時候會覺得頭皮涼浸浸好舒服! 按摩一陣用水沖乾淨就ok了~


洗完頭可以用返同系列的 
富士綠茶清爽補濕護髮素 ($69/ 250ml) 作滋潤!
同樣係
結合日本綠茶、薄荷醇, 鹽晶和社群貿易蜂蜜, 質感輕盈, 用後髮絲清爽兼散發淡淡綠茶芳香。
不過我呢種乾性受損髮質覺得唔夠潤, 所以還是比較喜歡下面這款!



同樣係無矽配方而且100%素食者適用的 香蕉滋養護髮系列 就最適合我用!


由來自厄瓜多爾的社群貿易有機香蕉漿製成, 一打開就勁香香蕉味!!! 適合中至乾性髮質使用, 對熱衷於近年流行的彩色染髮熱潮人士更適合呀!


香蕉滋養洗髮露 ($69/ 250ml)
溫和潔淨髮絲並保持滋潤感, 為秀髮帶來充滿活力的果香唔單止味道, 連質地都好似 Banana smoothie ! 一邊洗頭一邊好似食緊香蕉咁...
好容易起泡, 而且沖水都好快沖乾淨, 由於係無矽配方, 洗完頭d頭髮係會好似鋼線咁架!

所以一定要配合 香蕉滋養護髮素 ($69/ 250ml) 用呀!!! 用過就知點解!
同樣帶有怡人甜美果香, 可以深層滋養乾性及受損髮質, 令秀髮重現柔軟順滑質感。
我咁長咁多頭髮用呢個份量就剛好, 搽上頭髮幾下已經覺得順滑左, 頭先洗髮後的鋼線感即時消失!!!




後果圖就係用他牌普通洗護系列 VS 富士綠茶清爽潔淨頭皮磨砂霜 香蕉滋養護髮系列 的對比~
請無視色差, 都見到頭頂鬆厚左無咁塌!

雖然同樣都係一頭亂髮, 但都明顯見到用左之後係順滑左, d 剩餘的捲度都比較明顯有致。

髮尾表示可否不再催殘佢 XD


有適合中性、乾性髮質的系列, 點少得頭皮修護、去頭皮屑的成員架?
呢枝 生薑頭皮護理洗髮露  ($69/ 250ml) 當然亦係100%素食者適用, 
揉合斯里蘭卡生薑根、樺樹皮、白柳樹精華及社群貿易蜂蜜, 
辛辣的生薑根有助喚醒頭皮, 潔淨同時滋潤, 每日使用更有助去除頭皮屑。


有頭皮真係好肉酸架, 尤其女仔真係唔可以容許自己頭皮亂飛, 一定要對症下藥趁早解決!


我個人梗係最中意香蕉滋養護髮系列啦!
同系列仲有一枝 
椰子油深層深澤美髮油 ($89/ 200ml)可以按摩頭皮或者修護髮尾, 無矽配方, 適合中性至乾旱髮質, 也是100%純素主義者適用用光家中的髮尾油存貨我一定會買黎試下!

時至今日, The Body Shop 已經有至少75%產品蘊含來自社群貿易的材料/配件, 社群貿易可以幫助不同的社群和供應商帶來穩定收入, 亦為社會帶來不少醫療、教育、衛生等資助, 購買此賣產品, 一齊實踐「持續發展,善用資源,共建豐盛生活」的理念。

沒有留言:

發佈留言

▌美髮 ▌旱髮救命護理 ! 變身自然又低調的玩色髮型...♥

明明染了髮不久, 但又心思思7月尾去左尖沙咀電髮, 結果髮質看起來糟透了... 10月中終於忍不住想去搞搞個頭, 朋友介紹旺角一間樓上小店比我, 睇過朋友之前分享的髮型照片都覺得相當唔錯, 所以我都好期待!! 這家樓上小店 Boom Hair 位於太子弼街, 其實係花園街...