2017年11月3日星期五

▌保養 ▌毛孔細紋趁早解決 ♥ IPSA Targeted Effects S+G 面霜...*

如果時光可以倒流, 我一定會趁20歲時好好保養肌膚,
尤其是毛孔及鬆弛問題, 正正就是看起來顯老的主要元兇呀!!!!一旦出現了這兩種肌膚問題, 就得花更多時間心機去保養了!



近年成為我日常愛用品牌的 IPSA 就為迷茫的少女和輕熟女們設計了針對毛孔和細紋呢兩個肌膚問題的新產品喇! IPSA 發現肌膚成熟的跡象是有兩條不同的形成路線,
20歲左右的輕熟肌開始會出現毛孔粗大的問題, 同時眼周及咀角都會開始出現細紋;
到30歲左右的熟齡肌就會開始出現面部鬆弛, 皺紋亦開始變得深邃....(係呀係呀真架!)
去到50歲左右的成熟肌, 下垂、鬆弛和皺紋就會同時湧現喇!!!!!

知道「毛孔」和「皺紋」問題形成的軌跡, 就可以提早針對兩個問題對症下藥喇!
全新 Targeted Effects 重點緊緻活肌面霜 S(毛孔) 及 G (皺紋), 可以針對修正肌膚酵素。

面霜S(毛孔)
 
: 阻截粗大毛孔演變成下垂肌膚;
面霜G (皺紋): 撫平細紋,淡化深遂皺紋。


相比皺紋問題, 我的毛孔問題更嚴重呀!!
以前以為毛孔大最多咪一點點, 無野既~但原來毛孔會隨住年紀一路下垂, 甚至聽過水滴型毛孔,
唔理佢的話, 皮膚睇落會好鬆, 完全唔緊緻.....


呢罐 Targeted Effects重點緊緻活肌面霜S (毛孔) 蘊含SOD Triple Recharger 三重抗氧化複合物,
包括櫻花葉萃取(Cherry Leaf Extract)、銀杏葉萃取(Ginkgo Leaf Extract)、黄芩根萃取(Scutellaria Extract),
令表皮的SOD酵素回復活躍, 有效抑制破壞膠原和造成肌膚下垂的高攻擊性活氧, 提升肌膚抗氧能力, 令肌膚細緻飽滿。



唔講唔知原來皮膚底層的SOD 酵素會隨年紀增加而減少, 無法抑制活氧的增長和毒素, 呢d活氧會減弱纖維細胞, 破壞膠原架!!!
而成份中的精氨酸 (Arginine hci)有效抑制膠原蛋白的糖基化;
橄欖葉萃取(Olive Leaf Extract) 有效抑制膠原的羰基化。
人參根萃取(Panax Ginseng Root Extract)有效修復及提升肌膚彈性。

面霜 s (毛孔) 係霜狀質地, 好易推, 推開覺得幾潤滑!



搽完之後肌膚水份上升度都令人滿意!




Targeted Effects 重點緊緻活肌面霜G (皺紋) 就係針對「細紋、皺紋」而設。
原來年紀化愈大, 肌膚表職的明膠酶酵素受到紫外線日積月累的傷害, 就會破壞細胞代謝, 更會將膠原分解, 令皮膚上的細紋慢慢變成皺紋.......


所以成份方面特別注入洋委陵菜根萃取(Potentilla Erecta Root Extract)有效抑制表皮的明膠酶的活躍性酵素,
阻止膠原分解, 預防及撫平皺紋, 回復肌膚彈性飽滿。
而甜茶葉萃取(Rubus Suavissimus Leaf Extract)可抑制透明質酸分解;
牛至葉萃取(Origanum Majorana Leaf Extract) 促進透明質酸增生。
同樣含有人參根萃取(Panax Ginseng Root Extract)有效修復及提升肌膚彈性。


面霜G (皺紋) 質地比較偏向乳液狀, 同樣相當滑易推! 搽完明顯有光澤感~



用後皮膚水份度上升令人驚喜!!!


為左可以照顧皮膚上唔同肌膚問題, 我係會兩款面霜搽唔同部位架!!
S - 毛孔就搽T zone 及鼻旁毛孔粗大的位置 ; G - 皺紋就搽額頭, 眼底, 下巴和咀角位置~


搽勻之後再配合少少按摩和拉提動作, 兩款面霜的滋潤度都好夠, 好適合秋冬使用~


搽完會覺得皮膚光滑左, 亦有光澤左~
不過試用期比較短, 未可以同大家分享對細紋和毛孔的效果喇~~~

Targeted Effects S+G 兩款面霜售價都係HK$680/30g, 如果有興趣就唔好錯過喇~
更多產品資訊:
Website:  http://www.ipsahk.com/
FB Page:  https://www.facebook.com/HKIPSA
專櫃:
銅鑼灣 崇光
朗豪坊 Beauty Avenue
尖沙咀 崇光
尖沙咀 海港城
金鐘 Harvey Nichols
銅鑼灣 時代廣場FACESSS
中環 Harvey Nichols
澳門   八佰伴
專門店:
沙田 新城市廣場
屯門 屯門市廣場
觀塘 apm
上水 上水廣場

沒有留言:

發佈留言

▌保養 ▌Institut Esthederm ♥ 全新注活細胞水漾精華噴霧...*

上篇講到我最近覺得個妝好易溶, 無論係返工坐足一日office, 定係去街承受內外溫差,  皮膚都總係好易覺得乾乾地, 個粉底好易浮 除左換左枝粉底有幫助之外, 有一枝可以隨時補噴的補濕Spray都好重要! 呢枝Institut Esthederm我早幾年已經用過,...