2017年4月26日星期三

▌保養 ▌狂流汗都唔怕 ! SHISEIDO HydroFresh 防曬有方 ...*

講到防曬其實點止夏天先要用, 基本上冬天又好落雨陰天又好, 紫外線都係無處不在無孔不入, 
即使我已經每天搽防曬, 經過去年日日行經太陽強攻還是不爭氣長了斑的我, 也深深感受到 #強效防曬的重要性 。


有時我都會問自己, 點解搽左防曬都會有斑, 
思前想後除左偷懶無補防曬之外 (因為用上50度防曬明明已經可以撐上500分鐘了的說)
諗諗下最大機會因為自己成日流汗, 印走面上汗水的時候根本已經把防曬都印走不少, 何來保護皮膚呢?
諗到呢一點之後都突然明白到點解夏天會比冬天容易長斑了, 也解釋了為什麼夏天來臨才會紛紛大推美白防曬產品了!!


咁有冇d防曬係流汗都唔怕呢? 答案係有架!
我手上呢枝 SHISEIDO Perfect UV Protector HydroFresh SPF50+ PA++++ (HK$340 / 50ml)
就係用左獨有 
WetForce防曬技術, 他的防曬保護層在沾水後會變得更堅固!
一般防曬產品在出汗或遇水後便會脫落, 呢個技術可以與水分及汗水中的離子結合, 甚至可以話在出汗後能發揮更強效的防曬保護!


除左剛才提到的 Wetforce 技術, 呢枝防曬乳仲應用以下兩種技術:

SuperVeil-UV 360™ - 塗抹後形成紫外線防禦膜層, 緊貼微細肌理, 全方位隔絕紫外線。
Profence CEL™ - 產品能預防環境傷害, 防止皺紋及色斑形成的高效複合物成分。
最值得一提的是有d防曬產品係用「油包水乳化配方」, 所以一遇水就會泛白、黏笠, 
就算用「水包油乳化配方」的產品, 亦有部份會因為過份水感清爽, 一遇汗和水就脫落。

但係呢枝防曬乳的 「HydroFresh全新水包油乳化防曬配方」, 就揉合多種成分, 於塗抹肌膚後形成特殊網絡, 確保防曬成分不被水分或汗水沖走, 即使是水感基底配方也能高度貼服, 提升整體防曬效果。


近年防曬產品愈出愈好喇! 基本上都好少再遇到搽上皮膚又泛白又鞋恰恰的防曬喇~
呢枝SHISEIDO Perfect UV Protector HydroFresh SPF50+ PA++++都唔例外, 
易推勻之餘仲比想像中清爽得多!!


用手搽勻之後, 手指都唔會覺得黏笠, 有驚喜。


呢枝防曬乳係無任何遮瑕度的, 但係搽完會有少少光澤感, 睇落精神左, 個人認為連鼻毛孔都有少少修飾到!
當係make up base黎用完全合格有餘, 夏天真係唔想搽太多層喇~ (但係屋企d base又再一等再等, 到底幾時先用得晒XD)
佢話遇汗遇水都唔怕, 落街做運動梗要用啦~ 搽完防曬, 撲返碎粉就係一條好漢。
同系列 SHISEIDO 仲推出左有三個色系可選的
運動專用BB霜, 真係好吸引!!!!!!!!!!!!


返工出街當Base用, 跟住再化妝, 又可以輕鬆出門~


最後附上用前用後的水油測試比大家參考一下~
水份和油份都有提升, 用完唔會乾爭爭鞋恰恰架!

沒有留言:

發佈留言

▌美髮 ▌旱髮救命護理 ! 變身自然又低調的玩色髮型...♥

明明染了髮不久, 但又心思思7月尾去左尖沙咀電髮, 結果髮質看起來糟透了... 10月中終於忍不住想去搞搞個頭, 朋友介紹旺角一間樓上小店比我, 睇過朋友之前分享的髮型照片都覺得相當唔錯, 所以我都好期待!! 這家樓上小店 Boom Hair 位於太子弼街, 其實係花園街...